Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Rectangle 212 + Rectangle 212 + Rectangle 212 Created with Sketch. Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Twitter Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta.

LEHDISTÖTIEDOTE 7.2.2019

Elinkeinoelämä ja Tampereen yliopisto panostavat infrarakentamisen digitaalisuuteen

Lehdistötiedote Pöyry Oyj 7.2.2019 klo 9:00 (EET)

Tampereen yliopistoon on perustettu uusi, teollisuuden rahoittama infra-alan digitalisaatiota edistävä viisivuotinen professuuri. Tehtävässä aloitti helmikuun alussa tekniikan tohtori Kalle Vaismaa, jolla on pitkä kokemus niin tutkimus- kuin yritysmaailmastakin. Pöyry on yksi professuurin rahoittajista.

Kalle Vaismaa aloitti tehtävässä helmikuun alussa. Kuva: Jonne Renvall
Kalle Vaismaa aloitti tehtävässä helmikuun alussa. Kuva: Jonne Renvall

Digitalisaatio on infra-alalla jo hyvässä vauhdissa muun muassa suunnittelun tietomallinnuksessa ja työmaiden ohjauksessa. Digitalisaatio tuo kuitenkin mukanaan myös paljon laajoja kysymyksiä, kuten merkittäviä toimintatapojen muutoksia ja uusien toimintamallien luomista. Infrastruktuurin, kuten väylien ja erilaisten kaupunkiteknisten verkostojen ympärillä oleva ekosysteemi muuttuu ja datan hyödyntämisen merkitys korostuu. Prosessit muuttuvat vauhdilla. Syntyy uusia yhteistyömalleja ja ekosysteemejä. 

Tukeakseen alan yritysten kilpailukykyä näissä suurissa muutoksissa Pöyry on mukana rahoittamassa Tampereen yliopistoon viisivuotista professuuria yhteistyössä muiden infra-alalla toimivien suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja ohjelmistoalan yritysten kanssa. Tavoitteena on alan digitalisaation nostaminen kansainväliselle huipputasolle. Professuurin toivotaan myös luovan uusia liiketoimintamahdollisuuksia niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

- Infra-alan digitalisaation edistäminen on tärkeää. Kun infrahankkeiden tiedonhallinta, elinkaarikustannusten hallinta ja resurssien käyttö tehostuvat, julkista rahaa voidaan käyttää entistäkin tehokkaammin. Lisäksi uusimpien digitaalisten ratkaisujen älykäs hyödyntäminen on tärkeä vetovoimatekijä tulevaisuuden huippuosaajien houkuttelemiseksi infra-alalle, sanoo Mikko Inkala, Pöyryn infrasuunnittelun johtaja.

Tampereella vahvaa tutkimusosaamista

Tampereen yliopistolla on entuudestaan vahvaa osaamista paitsi infrarakentamisessa, myös tiedonhallintaan ja digitaalisiin sovelluksiin liittyvässä kehittämisessä. 

- Liityn mukaan maa-, pohja- ja ratarakenteiden tutkimusryhmään. Fokuksessamme on infrarakenteiden elinkaaritehokkuuden parantaminen. Ryhmässä kehitetään uusia suunnittelu-, korjaus- ja materiaaliteknisiä ratkaisuja, professori Kalle Vaismaa kertoo.

- Viisivuotiskauden tähtäimessä on iso muutos infra-alan digitalisaatiossa, mikä vaatii ihmisten, työkalujen ja prosessien kehittämistä, Vaismaa jatkaa. 

Vaismaalla on kokemusta uuteen teknologiaan perustuvan palveluliiketoiminnan kehittämisestä muun muassa Tampereen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskus Vernestä sekä WSP Finland Oy:stä, jossa digitalisaation mahdollisuudet ovat olleet keskeisesti mukana hänen vetämissään hankkeissa. 

- On tärkeää saada olennaiset tahot mukaan työhön. Yhteistyö eri sidosryhmien kanssa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin on erittäin suuressa roolissa, Vaismaa linjaa.

Rahoittajat osallistuvat toiminnan suuntaamiseen ja tavoitteiden asettamiseen. Tarkoitus on muodostaa professuurin ympärille merkittävä hankekokonaisuus ja tutkimusryhmä. Projektirahoitusta haetaan kattavasti myös tilaajaorganisaatioista ja julkisista rahoituslähteistä. Pilottihankkeet ovat oleellinen osa kehittämistä ja kehitystulosten käyttöönottoa.

Professuurin rahoittavat A-Insinöörit Civil Oy, CivilPoint Oy, Destia Oy, FCG Finnish Consulting Group Oy, GRK Infra Oy, NRC Group Finland Oy, Pöyry Finland Oy, Ramboll Finland Oy, Roadscanners Oy, Sitowise Oy, Sweco Finland Oy, Trimble Solutions Oy, Wihuri Oy SITECH Finland ja YIT Oyj. 

Lisätietoja:

Mikko Inkala, infrasuunnittelun johtaja, Pöyry Finland Oy, puh. 040 716 9133,  
Professori Kalle Vaismaa, Tampereen yliopisto, puh. 0400 567 283,  
Professori Pauli Kolisoja, Tampereen yliopisto, puh. 040 585 1025,
Johtaja, TkT Heikki Jämsä, Rakennusteollisuus RT ry, Infra ry, puh. 050 5872 911,  

Tietoa Pöyrystä

Pöyry on kansainvälinen konsultointi- ja suunnitteluyhtiö. Tarjoamme asiakkaille lämpö- ja sähkövoiman tuotantoon, siirtoon ja jakeluun, metsäteollisuuteen, biojalostukseen ja kemianteollisuuteen, kaivos- ja metalliteollisuuteen sekä infraan, vesihuoltoon ja ympäristöön liittyviä palveluja. Kehitämme yhdessä älykkäitä ratkaisuja ja hyödynnämme viimeisimpiä digitaalisia innovaatioita. Pöyryn liikevaihto vuonna 2017 oli 522 miljoonaa euroa, ja yhtiön osakkeet on listattu Nasdaq Helsingin pörssissä. Noin 5 500 asiantuntijaa. 40 maata. 120 toimistoa.

Vieraile verkkosivuillamme www.poyry.com ja seuraa meitä sosiaalisessa mediassa: Twitter | LinkedIn | Facebook | YouTube