Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Rectangle 212 + Rectangle 212 + Rectangle 212 Created with Sketch. Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Twitter Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta.

MAANKÄYTTÖ / 28.6.2017

Blogi: Kunnat matkalla kohti strategisempaa kehittämistä ja maankäyttöä

Uusi kuntalaki on astunut kokonaisuudessaan voimaan kesäkuun alussa uusien valtuustojen aloittaessa. Laki kehottaa kuntia ottamaan toimintansa ja tulevaisuutensa suunnitteluun entistäkin strategisemman otteen.

Samaan aikaan valmistelussa on maakuntauudistus, joka määrittelee uudelleen kuntien tehtäviä. Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtynevät maakuntien huolehdittavaksi, mikäli nykyisillä ehdotuksilla edetään. Sivistys- ja varhaiskasvatus sekä hyvinvoinnin ja elinvoiman edistämistehtävät ovat jäämässä kunnille. Yhteinen käsitys siitä, mitä nämä jälkimmäiset tarkalleen ottaen tarkoittavat, on vielä muotoutumassa.

Maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä pohja kuntien strategioille

Monet uuden kuntalain kuntastrategiaa koskevista sisältövaatimuksista vähintään sivuavat maankäyttökysymyksiä.  Myös maakuntauudistuksessa kuntien vastuulle kaavaillut tehtävät edellyttävät jatkossakin hyvää maankäytön suunnittelua. Kunnan asukkaiden hyvinvoinnin sekä elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen ovat asioita, joille määrätietoisella ja tavoitetietoisella maankäytöllä voidaan antaa kestävä pohja. Myös palveluverkon kehittäminen on mitä suurimmassa määrin maankäytöllinen kysymys.

Ilman työtä ei arki voi toimia, ja ilman työntekijöitä ei yritys pyöri.

Lopun viimein kyse on meidän asukkaiden helposta ja kätevästä arjesta ja juuri meidän toiveemme täyttävästä vapaa-ajasta, sekä yrittäjän mahdollisuuksista kustannustehokkaasti kehittää toimintaansa, löytää osaavia työntekijöitä ja saada tarjoamalleen palvelulle käyttäjiä. Nämä kytkeytyvät toisiinsa.

Toimiva ja monipuolinen elinympäristö houkuttelee potentiaalisia työntekijöitä ja elinympäristön toimivuus taataan määrätietoisella maankäytön kehittämisellä. Asumisen toiveisiin ja sujuvaan liikkumiseen pitää suhtautua vakavasti myös strategiaa laadittaessa. Monipuolisuus sen sijaan syntyy toimijoiden yhteistyönä ja siksi vuorovaikutuksen ja yhteistyön merkitystä osana strategian laatimista ja toteuttamista ei voine ylikorostaa.

Sanomattakin on selvää, että kuntien tulisi vahvistaa vahvuuksiaan. Strategia toimii parhaiten, kun se perustuu tunnustetuille tosiasioille ja rakentaa niiden päälle innovatiivisestikin uutta tulevaisuutta.

MALPEY-näkökulmalla kohti kokonaisuuden hallintaa

Vahvuuksien vahvistamisen työkaluna toimii MALPEY-ajattelu. Maankäytön (M), asumisen (A) ja liikenteen (L) suunnittelu tulisi ottaa osaksi strategiatyötä ja rakentaa näin alusta palvelu- (P), elinkeino- (E) ja ympäristötavoitteiden (Y) toteuttamiselle. Tarkastelemalla kunnan tulevaisuutta näistä näkökulmista päästään lähemmäksi monimutkaisten syy-seuraussuhteiden hahmottamista. Sen perusteella voidaan laatia todellinen, vaikuttava ohjausjärjestelmä, joka auttaa kuntalaisten hyvinvoinnin ja kunnan elinvoimaisuuden kasvattamisessa.

Lue lisää maankäytön ja kaavoituksen palveluistamme.

Kirjoittaja on Pöyry Finland Oy:n maankäytöstä ja kaavoituksesta vastaava johtava konsultti, joka on aiemmin toiminut mm. Lahden kaupungin strategiapäällikkönä.

Yhteystiedot

Sirkku Huisko
Johtava konsultti, Maankäyttö

Yhteydenottolomake

Jos haluat kuulla lisää aiheesta, täytä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella. Olemme sinuun yhteydessä!
Etunimi
Sukunimi
Sähköposti
Puhelinnumero
Organisaatio / yritys
Haluan myös jatkossa saada tietoa minua kiinnostavista aiheista sähköpostitse.