Blogi: Kunnat ja kaupungit kiertotalouden vauhdittajina | Pöyry in Finland Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Rectangle 212 + Rectangle 212 + Rectangle 212 Created with Sketch. Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Twitter Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta.

KIERTOTALOUS / 5.9.2019

Blogi: Kunnat ja kaupungit kiertotalouden vauhdittajina

Kiertotaloudesta puhuttaessa korostuu usein yritysten rooli muuttaa liiketoimintaansa kiertotalouden mukaiseksi. Kuitenkin myös kunnilla ja kaupungeilla on iso rooli alueellisesti kiertotalouden edistäjinä. Kunnat ovat merkittäviä palveluiden tuottajia ja materiaalien ja ostopalveluiden käyttäjiä ja vastaavat kaavoituksesta. Mitä kunnissa ja kaupungeissa kannattaisi tehdä, jotta Suomen matka kohti kiertotaloutta vauhdittuisi?

Kiertotaloudessa keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi. Tämä tapahtuu tuottamalla arvoa aineettomasti korvaamalla tuotteita palveluilla ja jakamalla esineitä ja resursseja omistamisen sijaan. Tuotteiden suunnittelu esim. entistä kevyemmiksi säästäen sekä materiaaleja että energiaa, uusiokäyttömahdollisuus ja raaka-aineiden ja materiaalien kierrätys ja hyötykäyttö ovat kiertotaloudessa tärkeässä roolissa. Tuotteen sijaan tai lisäksi tarjotaan huolto- ja kunnossapitopalveluita, jotka lisäävät pitkäikäisyyttä ja vähentävät myös elinkaaren aikaisia kasvihuonekaasupäästöjä.

Maankäyttö ja aluesuunnittelu, opetus ja koulutus, julkiset hankinnat, elinkeinopolitiikka ja rakentaminen/purkaminen ovat kuntien väyliä kiertotalouden edistämiseen. Kunnat ja kaupungit voivat esimerkiksi maankäytön ratkaisuillaan mahdollistaa monipuolisten yrityskumppanuuksien syntymistä, edistää joukko- ja kevyen liikenteen käyttöä, vaihtoehtoisten käyttövoimien lataus- ja tankkausverkoston kattavuutta sekä rakentamisen tehokkuutta ja materiaalivalintoja. Kunnat ovat omistajina ja vaikuttajina monilla alueilla myös energiantuotannossa ja jätehuollossa. Kunnat voivat lisätä kiertotaloutta koskevaa koulutusta ja tiedotusta, toteuttaa kiertotalouden mukaisia julkisia hankintoja ja kannustaa ja aktivoida alueen elinkeinoelämää ja asukkaita kiertotalouden mukaisiin toimiin. Kiertotalouteen siirtyminen edellyttää uudenlaisia kumppanuuksia ja kunnat voivat edesauttaa niiden muodostumista.

Ensin strategia, sitten konkretia

Kiertotalouden mukaiseksi kunnaksi siirtyminen lähtee parhaiten käyntiin strategisella työllä – miettimällä kyseisen kunnan/kaupungin tavoitteet ja vaikuttavimmat keinot viedä muutosta eteenpäin. Yksikään kunta ei ole toisensa kaltainen ja vaikka muilta oppiminen on tärkeää, ei keinojen kopiointi ole hyvä ratkaisu. Yhteistyötä toki kannattaa tehdä yli kuntarajojen! Paikallisuuden ja alueen ominaispiirteiden ja vahvuuksien huomioiminen on olennaista, jotta kiertotalous tuo uusia työpaikkoja ja elävöittää paikkakuntaa.

Kiertotalousstrategia muuttuu konkreettisiksi toimenpiteiksi parhaiten sitomalla se muuhun kuntastrategiaan, osallistaa työhön laaja joukko eri alojen edustajia ja saada sille poliittinen hyväksyntä ja tahtotila sekä olennaisten sidosryhmien tuki.

Olemme saaneet olla kevään 2019 aikana tukemassa kuntien  kiertotalous- ja resurssiviisaustyötä. Mikäli kunnassanne pohditaan juuri näitä asioita, lue alta vinkit prosessin sujuvaksi eteenpäin viemiseksi. Mikäli tarvitsette asiantuntija-apua, autamme mielellämme. Saatte meiltä osaavan ja monialaisen asiantuntijaryhmän, johon pyritään löytämään myös tärkeää paikallistuntemusta.

Mikäli haluat jutella lisää siitä, miten teidän kunnassanne voidaan edistää kiertotaloutta, ota yhteyttä! Olemme myös mukana Sitran Kuntamarkkinoiden yhteydessä järjestämillä kiertotalousetkoilla 10.9.2019. Nykäise meitä hihasta ja kysy palveluistamme lisää!

Lisämateriaalia kuntien mahdollisuuksista kiertotalouden vauhdittajana

Kirjoittaja toimii Pöyryn Ympäristöpalvelut-osaston osastopäällikkönä ja hän on auttanut useita kuntia kiertotalouteen liittyvissä hankkeissa. Katri on aiemmin toiminut mm. vesihuoltolaitoksen toimitusjohtajana.

Yhteystiedot

Katri Luoma-aho
Osastopäällikkö, Ympäristöpalvelut, Oulu

Liity postituslistalle

Haluatko kuulla lisää ympäristöaiheisia uutisia meiltä? Täytä yhteystietosi, niin kerromme sinulle sähköpostitse mm. alan ilmiöistä, uusimmista hankkeista, Pöyryn palveluista sekä tapahtumista joissa olemme mukana. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa ja muokata tilausasetuksiasi.
Etunimi
Sukunimi
Sähköposti
Yritys / Organisaatio