Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Rectangle 212 + Rectangle 212 + Rectangle 212 Created with Sketch. Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. > Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Twitter Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta.

JÄTEVEDET JA KIERTOTALOUS / 8.11.2018

Blogi: Jätevedestä tuloa menon sijaan

Kukaan ei vastusta yhdyskuntien jätevesien puhdistamista, vaikka se maksaa. Ja paljon. Jo pelkästään jätevesienkäsittelyn sähkönkulutus on noin prosentin luokkaa koko Euroopan sähkönkulutuksesta. Sen sijaan, että käsittely olisi vain menoerä, kunnat voisivat tulevaisuudessa jopa tienata sillä.

Vinksautetaanpa siis kiertotaloushybriksen hengessä ajattelu päälaelleen. Jätevesi on jo nimenä leimaava. Se on tarkemmin ajateltuna raaka-ainevettä: jäteveden orgaanisesta aineesta voidaan mädättää biokaasua, josta voidaan tehdä sähköä, lämpöä tai liikennepolttoainetta. Siinä on ravinteita, joista voidaan tehdä lannoitteita. Lisäksi viemärivedessä on lämpöenergiaa. Ja tästä kaikesta puhutaan jätteenä! Unohtamatta tietenkään itse vettä, sillä ennakkoluulottomimmat suunnittelevat kuivilla alueilla jopa jäteveden kierrätystä takaisin juoma- tai kasteluvedeksi.

Jätevesi on jo nimenä leimaava.

Mitä tässä on sitten uutta? Monella puhdistamollahan jo tuotetaan biokaasua, tai rakennuksen katolla on aurinkopaneeleita. Asiassa piilee kuitenkin mahdollisuus parempaan. Nykyisessä käsittelyprosessissa tuhlataan orgaanista ainesta holtittomasti. Sata vuotta täyttävässä aktiivilieteprosessissa mikrobit nimittäin syövät tätä kallista herkkua, ja se on kaikki pois biokaasun tuotannosta. Kaiken kukkuraksi biologinen käsittely kuluttaa valtavasti energiaa, kun mikrobeille pitää tarjoilla palan painikkeeksi happea. Rahanarvoista orgaanista ainesta tuhlataan myös nykymallin typenpoistossa, sillä siinäkin ilmastetaan energiaintensiivisesti kuin viimeistä päivää.

Miten homma kannattaisi sitten hoitaa, että jätevedet saataisiin puhtaiksi ja samalla raaka-aineet ja niistä saatavilla oleva raha talteen? EU-rahoitteisessa Powerstep-projektissa malliksi kaavailtiin orgaanisen aineksen tarkempaa talteenottoa jo esikäsittelyvaiheessa. Silloin jopa 80 prosenttia orgaanisesta aineksesta päätyisi biokaasuksi.  Teknisistä ratkaisuista kiinnostuneille tiedoksi, että orgaanisen tavaran erottamiseen käytettiin täyden mittakaavan koeajoissa mm. rumpu- tai kiekkosuodatinta ja tarvittaessa operaatiota avustettiin kemiallisesti.

Seuraavaksi voidaan kysyä, kuinka typpi sitten poistetaan, sillä typenpoisto tarvitsee orgaanista ainesta toimiakseen. Hyvä kysymys, typenpoistoon on nimittäin hyvässä vaiheessa kehitteillä menetelmiä, jotka toimivat ilman orgaanista ainesta. Powerstep-projektin täyden mittakaavan koeajoissa käytettiin mm. anammox-prosessia ja membraanistrippausta, josta saadaan tuotteena myös myytävää lannoitetta, eikä typpeä päästetä taivaan tuuliin.

Mitä tulee lannoitteiden valmistukseen jätevedestä, muitakin toimivia tekniikoita on olemassa, mutta valitettavasti uusiutumattomista jutuista tehdyt lannoitteet ovat toistaiseksi vielä paljon halvempia kuin kierrätysversiot. Lainsäätäjillä ja aikuiskasvattajilla on vielä työtä, että asenteet muuttuisivat suosiollisemmiksi ihmisperäisen jätteen käyttöön ruuantuotannossa.

Jäteveden lämmön talteenotosta taas löytyy kotimaisiakin esimerkkejä esimerkiksi Turun Kakolanmäen puhdistamolta, jossa jäteveden lämpöä otetaan talteen lämpöpumpuilla. Yksi vaihtoehto olisi käyttää termoelektristä generaattoria, joka muuttaa lämpötilaeron sähköksi.

Lainsäätäjillä ja aikuiskasvattajilla on vielä työtä, että asenteet muuttuisivat suosiollisemmiksi ihmisperäisen jätteen käyttöön ruuantuotannossa.

Paljon on siis mahdollisuuksia, joista valita itselle sopivin. Eikä kaikkea tarvitse tehdä kerralla, vaan pikkuaskeleet auttavat matkalla kohti kassakoneen kilinää ja sähkölaskun unohtamista. Kaikkia teknisiä ongelmia ei todellakaan ole vielä ratkottu, mutta sitä vartenhan ovat insinöörit.

Kirjoittaja työskentelee itsekin vesihuollon insinöörinä. Lisätietoa Powerstep-projektista löytyy projektin nettisivuilta www.powerstep.eu.

Lue lisää Pöyryn kiertotalouspalveluista Kiertotalous-sivulta.

Yhteystiedot

Tiina Sarja
Tekninen konsultti, vesihuolto

Liity postituslistalle

Postituslistalle liittyessäsi lähetämme sinulle vesiaiheisia viestejä, kuten blogeja, alaan liittyviä vinkkejä, tietoja tulevista tapahtumista sekä veteen, ympäristöön ja infraan liittyvistä hankkeista. Voit lopettaa tilauksesi koska tahansa.
Etunimi
Sukunimi
Sähköposti
Yritys / Organisaatio