Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Rectangle 212 + Rectangle 212 + Rectangle 212 Created with Sketch. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Twitter Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta. Slice 1 Created with Sketch Beta.

KAIVOSTEOLLISUUS / 11.1.2017

Blogi: Nykyinen elämäntapamme on kaivettu maasta

Kaivannaisteollisuus herättää suomalaisissa tunteita ja syystäkin. Kukapa haluaisi, että kauniiseen mökkimaisemaan tai luontoarvoltaan merkittävään, neitseelliseen maa-alaan kajotaan, koska sen alta on paikallistettu kaivannaisiksi luokiteltavia metalleja tai mineraaleja.

Valitettavasti sille ei kuitenkaan tällä hetkellä ole vaihtoehtoja. Miltä kuulostaisi esimerkiksi kännykästä tai internetistä luopuminen? Entä kuinka moni meistä haluaisi elää ilman viljelyä, viemäröintiä, sähköä, jopa seiniä tai kattoa? Ilman jalometalleilla lastattuja satelliitteja kiertoradalla mikään digitalisaatiossa ei etenisi. Kun myös kehittyvä maailma haluaa saman elintason kuin täällä, lisääntyy tarve sitä ruokkiville kaivannaisille. Täytyisi mennä todella kauas ihmisen historiassa, kivikaudelle saakka, jos haluaisimme maailman ilman kaivostoimintaa.

(Kuva on nähtävillä isompana pdf-muodossa alla.)

Miksi niillä kaivoksilla pitää sitten pilata meidän luonto, joku saattaa kysyä. Tällainen niin sanottu not-in-my-backyard-ajattelu on meille suomalaisille tyypillistä. Olemme tottuneet siihen, että kulutushyödykkeet tuodaan meille kaukomailta siististi paketoituna. Elämme osana globaalia yhteisöä, emmekä voi vain ulkoistaa elämäntapamme ympäristövaikutuksia muulle maailmalle.  Jonkun maata niiden kaivannaisten vuoksi kuitenkin kaivetaan, ja useassa tapauksessa huomattavasti Suomea ja EU:ta heikommin säädellyissä olosuhteissa. Vaikka joissain tapauksissa kaivosteollisuudessamme on sattunut vakavia suunnitteluvirheitä, ovat toiminnassa olevat suomalaiset kaivokset ympäristön huomioinnin suhteen joka suhteessa maailman huipputasoa.

Planeettaamme kätketyt metallit eivät kuitenkaan riitä loputtomiin ja siten nykyinen elämäntapamme on rakennettu perustavanlaatuisesti kestämättömäksi. Tässä olisi paljon kohistulla kiertotaloudella ratkaisun paikka: kaikki metallit pitäisi saada kierrätettyä. Tietyt yleiset kaivannaistuotteet kuten rauta, kupari, lasi, fosfori ja alumiini kiertävät kohtuullisesti, mutta muun muassa elektroniikassa hyödynnettävät harvinaisemmat metallit eivät juuri lainkaan. Tämä johtuu siitä, että niitä ei toistaiseksi osata kunnolla kierrättää ja elektroniikkaromussa piilevästä arvosta hyödynnetään toistaiseksi vain pieni osa.

Elektroniikkaromua syntyy maailmanlaajuisesti 40 milj. tonnia vuodessa. Tästä vain 6,5 milj. tonnia hyödynnetään ja loput 35 milj. tonnia kipataan kaatopaikalle tai luontoon. Sen mukana haaskaamme 41 mrd. euron arvosta rautaa, kuparia, kultaa, hopeaa, alumiinia ja muita kaivannaisia. Euroopassa olemme hieman edellä, silti meilläkin kaikesta elektroniikasta siirtyy kiertoon vain kolmasosa.

Tässä siis vinkki kaivannaisteollisuuden ympäristöseurauksista huolestuneelle: aloita toimittamalla kaikki elektroniikkaromusi asianmukaisiin kierrätyskanaviin. Tai jos haluat mennä vielä pidemmälle, ala kehittää kiertotalousratkaisua, jonka kautta kaikki kaivannaiset saadaan paremmin kiertoon.

Katso infografiikka suurempana

Yhteystiedot

Jouni Honkala
Johtaja, kaivos- ja metalliteollisuus